professionals, werkgevers
Wandelen
Net voordat de Corona pandemie ons volledig in beslag zou gaan nemen kwam er een boek uit van de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara met de titel Te Voet.
Rondom dit boek was in de eerste maanden van dit jaar veel publiciteit. O’Mara beschrijft waarom de mobiele geest ons gezond, communicatief en mentaal sterk maakt. In een interview van het NRC zegt hij pas blij te zijn als hij aan het einde van de dag 15.000 tot 17. 000 stappen op zijn stappenteller heeft staan. Dat komt neer op zo’n 15 km per dag.
En daarna volgde de lockdown en werd ons geadviseerd vooral thuis te gaan werken. Ineens had ik enkele uren per dag meer tijd. Die tijd wordt normaal ingevuld met (file) rijden, maar ik besloot ze te gaan invullen met lange wandelingen, zowel ’s morgens als aan het einde van de werkdag.
Ik struin van kinds af aan heel wat af, had altijd veel energie. Al lopend kom ik tot rust en kan op die manier gedachten ordenen. Lopen werkt voor mij louterend, het maakt opgewekt en blij. Alleen of in gezelschap, dat doet er voor mij niet toe. Door de pas erin te zetten kom je in een ritme, in een cadans. Eerst schieten de gedachten nog allerlei kanten op, maar na een poosje wordt het steeds rustiger in mijn bovenkamer. Elk seizoen voelt weer anders; in de herfst trekt de wind aan je jas en haren, de regen zwiept in je gezicht, je voelt je koud, voelt weerstand om naar buiten te gaan. Zomers maakt de zon je loom en blij. Je vergeet waar je vandaan komt en het tilt je uit je omgeving en even uit de tijd. Lopen maakt je hoofd leeg.
Wandelend coachen
Tijdens de lockdown, maar ook al ver daarvoor, bied ik de deelnemers aan dat we al wandelend onze gesprekken kunnen voeren. De gesprekken vragen om een ander soort concentratie dan wanneer je een gesprek face to face voert. Dat heeft onder andere te maken met dat je elkaar niet voortdurend hoeft aan te kijken, dat kan helpen om de gedachten beter te ordenen. Alsof je hardop in jezelf loopt te mijmeren. En af en toe is er iets te zien dat buiten het gesprek valt, maar wat de aandacht even pakt en afleidt: een bijzonder dier, gebouw of uitzicht.
Omgeving: stad of platteland?
Zelf geef ik de voorkeur aan een landelijke en natuurlijke omgeving, maar ook in de stad kun je prima uit de voeten. Veel steden hebben groene zones en parken, openbare tuinen en rivieren. De afwisseling maakt het juist leuk.
In de omgeving van ons kantoor aan de Westersingel zijn meerdere mogelijkheden zoals het Park bij de Euromast, het Museumpark, de historische tuin Schoonoord, de Veerhaven, de Maaskade enz.
Lopen met aandacht
Volgens de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh is geconcentreerd lopen, met je volle aandacht bij je ademhaling, een unieke manier om in het hier en nu aanwezig te raken. Daarmee zou je kunnen stellen dat lopen een vorm van meditatie is. En daardoor voor veel mensen een meer toegankelijke en laagdrempelige manier om de gedachtestromen tot rust te brengen. Tegenwoordig kun je online ingesproken wandelmeditaties vinden. Of deelnemen aan georganiseerde stiltewandelingen en meditatiewandelingen.
Lopen werkt stressverlagend
We zitten tegenwoordig veel meer dan ooit. Het is eenvoudiger om de auto te pakken dan om dezelfde afstand te voet te doen. Door te lopen maakt je lichaam endorfine aan waardoor we een prettig gevoel krijgen. Door te lopen activeer je je hersenen en ga je vanzelf helderder denken. De beste ideeën komen vaak vanzelf op tijdens een wandeling. Ik heb altijd een aantekenboekje bij me.
Samen lopen
Door samen te lopen, met een groep of een gesprekspartner, voer je op een makkelijke en prettige manier een gesprek. Behalve dat je de omgeving in je opneemt, concentreer je je op het gesprek dat gaande is. Doordat je op de omgeving let (stoplichten, verkeer), voelen pauzes tijdens gesprekken natuurlijker aan. Het geeft je ruimte om langer na te denken over een antwoord dat je lastiger vindt om te formuleren.
Door met je collega’s een ommetje te maken tijdens de lunchpauze ontspan je samen op een prettige manier. Al is het maar om samen een oplossing te verzinnen voor die ene lastige kwestie.
Het is al eeuwen bekend dat lopen goed is voor lichaam en geest. Gelukkig komt het steeds meer onder de aandacht. Sinds we de anderhalve meter in acht moeten nemen en aanbevolen wordt om in de buitenlucht te zijn, hoor je steeds vaker dat mensen afspreken voor een wandeling. Daar werkt het mooie weer zeker aan bij, maar ook de komend herfst is het nog steeds heerlijk om op deze manier te bewegen. Bijkomend voordeel: het houdt je conditie op peil.